Droogpakrits

Is de rits van je droogpak lek of kapot?
Wij voeren de volgende reparaties aan droogpakritsen uit:

  • Droogpakrits vervangen
  • Droogpakrits opnieuw inzetten
  • Plaatsen plasrits of p-valve
  • Plaatsen ritsen op pockets

We adviseren je graag over het type rits dat het best past bij jouw manier van duiken.Benieuwd naar wat ons team voor jou of voor uw organisatie kan betekenen?
Neem gerust contact met ons op.

Soorten droogpak rits

Over het algemeen zijn er twee typen droogpakritsen:

  • Metalen rits (BDM): duurzaam en degelijk
  • Kunststof rits (TZIP en YKK ritsen): soepel, flexibel en lichtgewicht. Ook deze ritsen zijn tegenwoordig erg degelijk.

Droogpakritsen zijn er als:

  • Frontrits: diagonaal geplaatst aan de voorkant (borstzijde) van het droogpak. Voordeel is dat je zelfstandig je droogpak open- en dicht kunt ritsen.
  • Rugrits: geplaatst aan de achterkant (rugzijde) van het droogpak, tussen de schouderbladen.
  • Plasrits: rits geplaatst in een plasopening in het droogpak zodat je kunt plassen zonder het droogpak uit- en aan te hoeven trekken.
  • Pocketrits: rits geplaatst ter afsluiting van een pocket.

Slijtage & onderhoud

De ritsen zijn een slijtagegevoelig onderdeel van je droogpak. Zand en vuilresten blijven makkelijk tussen de tanden van de rits hangen. Ook het contact met water (en zeker zout water) en zon maken dat de rits kan indrogen. Zorg daarom ook zelf goed voor je ritsen, dit voorkomt vroegtijdige slijtage en reparaties.
Bekijk ook de tips voor onderhoud van je droogpak en je droogpak rits.

Meest voorkomende droogpak lekkages

1

Droogpak rits

2

Polsseal

3

Nekseal

4

Schoen

YKK metalen droogpak rits
Tzip droogpak rits

Droogpak rits vervangen

Het vervangen van droogpak rits dient secuur te gebeuren. Dat begint al bij het loshalen van de oude rits. Bij het loshalen mogen natuurlijk geen verdere beschadigingen ontstaan. Dat vraagt om het gebruik van de juiste oplosmiddelen, de juiste gereedschappen en een goed oog en vaste hand. Het vraagt tevens bepaalde vaardigheden. Onze reparateurs hebben die in de vingers en hebben daarnaast ook al veel vaker met dit bijltje gehakt. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van de nieuwe rits. Door de lengte en het stugge materiaal van het droogpak is dit geen eenvoudig klusje. De nieuwe rits moet op de juiste positie strak ingezet worden zodat de rits van je droogpak goed open- en dicht gaat. De rits moet goed hechten op het droogpak; bij het open- en dicht doen moet de hechting ten slotte een behoorlijke kracht kunnen verduren. Het vervangen van een droogpak rits vraagt dus het nodige vakmanschap.

Plaatsen droogpak plasrits of p-valve

Desgewenst kunnen wij ook een plasrits plaatsen in je droogpak. Om te kunnen plassen hoef je dan niet langer je droogpak uit- en aan te trekken. We maken dan allereerst een opening op de juiste positie (vaak kan dit op de buiknaad), verstevigen de opening en werken de randen goed af. Zo is er een stevige basis om de rits op te plaatsen. Vervolgens plaatsen we de plasrits en monteren desgewenst een beschermflap.

Ook is het mogelijk om i.p.v. een plasrits te kiezen voor een plasventiel, een zogeheten p-valve (pee-valve). Dit ventiel wordt in het bovenbeen geplaatst. Bij mannen wordt het ventiel aan de binnenzijde aangesloten op een condoom-katheter, bij vrouwen op een shee-p.

Rits droogpak pockets

Soms kan het handig zijn om een pocket goed af te kunnen sluiten. Heeft je droogpak wel pockets of een pocket, maar heeft deze geen rits? Wij vervangen deze pocket dan graag voor je door een pocket met rits. Door de montage biedt een reeds bestaande pocket niet voldoende ruimte om een rits in de bouwen. Het kan wel, maar dat kost erg veel tijd en arbeid. Het is daarom goedkoper om de oude pocket te verwijderen en een nieuwe pocket met rits te plaatsen.

Meer over: