Polsseal droogpak

Sluit je polsseal niet meer goed aan? Zijn je polsseals gescheurd of wil je de polsseals van je droogpak laten vervangen door een ander type seal?

Totally Scuba voert in het eigen reparatiecentrum de volgende reparaties aan polsseals uit:

 • Polsseals vervangen
 • Polsseals innemen
 • Lekkages en scheuren polsseal repareren
 • Monteren van droogpak handschoenen (diverse systemen)

Soorten droogpak polssseal

Droogpak polseals zijn er in veel soorten en maten.

Er zijn polsseals van verschillende materialen:

 • Latex: de latex polsseals worden verreweg het meest toegepast. Latex is goed verlijmbaar op het trilaminaat en/of neopreen van het droogpak.
  Latex polsseals zijn uiteraard niet geschikt bij latex-allergie.
 • Neopreen: de neopreen polsseals hebben een hoge isolatiewaarde en dat is prettig, juist op die plaatsen waar je veel warmte verliest, zoals nek en polsen. Neopreen seals zijn flexibel. De pasvorm past zich perfect aan aan het lichaam en dat geeft een goede afdichting.
 • Siliconen: siliconen polsseals zijn enorm flexibel, maar niet verlijmbaar. De bevestiging aan het droogpak gebeurt door een ringsysteem. De flexibilteit geeft een optimale pasvorm. Siliconen is bovendien uiterst duurzaam en niet gevoelig voor weersinvloeden.

Er zijn daarnaast ook nog verschillende modellen polsseals:

 • Conische polsseals:  de conische seal is eenvoudig te verruimen mocht deze knellen om de pols.
 • Bottle neck polsseals: maatvast.

Slijtage & onderhoud polsseal

De polsseal is een slijtagegevoelig onderdeel van je droogpak. Dit komt omdat er bij het aan- en uittrekken van je droogpak veel druk op de seal komt te staan waardoor deze kan vervormen. Ook het contact met water (en zeker zout water) en zon maken dat de seals slijten en kunnen indrogen (dit geldt niet voor polsseals van siliconen). Het is dus niet zo raar dat de polsseals scheurtjes kunnen gaan vertonen, vervormen waardoor ze niet meer goed aansluiten en gaan lekken. Daarnaast verander je zelf natuurlijk ook. Daardoor kunnen de polsseals te ruim of juist te krap worden.

Zorg daarom ook zelf goed voor je seals. Dit voorkomt vroegtijdige slijtage en reparaties.
Bekijk ook de tips voor onderhoud van je droogpak en je seals.

Meest voorkomende droogpak lekkages
1

Droogpak rits

2

Polsseal

3

Nekseal

4

Schoen

Polsseal Vervangen

Het vervangen van droogpak polsseal dient secuur te gebeuren. Dat begint al bij het loshalen van de oude seal. Bij het loshalen mogen natuurlijk geen verdere beschadigingen ontstaan. Dat vraagt om het gebruik van de juiste oplosmiddelen, de juiste gereedschappen en een goed oog en vaste hand. Het vraagt tevens bepaalde vaardigheden. Onze reparateurs hebben die in de vingers en hebben daarnaast ook al veel vaker met dit bijltje gehakt. Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van de nieuwe polsseals. Deze moeten goed hechten op het droogpak en exact aansluiten om lekkages te voorkomen en toch een goede pasvorm te geven en niet te knellen.

Het is ook mogelijk om een compleet ander type polsseal door ons te laten monteren. Hierover geven wij graag advies op maat en spreken we de voor- en nadelen met je door, zodat je verzekerd bent van een polsseal die bij je past.

droogpak polsseals vervangen

Polsseal Aanpassen

Door het gebruik en het aan- en uittrekken van je droogpak kan een seal uit vorm raken, maar de pasvorm kan ook niet meer goed zijn omdat je afgevallen of juist aangekomen bent. Wij kunnen je polsseals dan verstellen en weer op maat maken, zodat deze weer goed aansluit en afdicht. Daarmee voorkom je lekkages en warmteverlies via de polsen.

Om de polsseal te verstellen nemen we eerst op de juiste plek nauwkeurig de maat op van beide polsen voor de correcte afmeting van elke polsseal. Die kan namelijk per pols verschillend zijn. Voor het verkleinen van een neopreen polsseal knippen we de seal in en monteren hem op de juiste maat weer in elkaar. Latex en siliconen seals kunnen alleen vergroot worden. Daarvoor worden ringen van het materiaal verwijderd. Is juist een kleinere maat gewenst, dan wordt de gehele seal vervangen.

Droogpakhandschoenen monteren

Je kunt ook bij Totally Scuba terecht voor het monteren van droogpakhandschoenen. De polsseals vervangen wij dan door vaste handschoenen in het gewenste materiaal en de juiste maat. Ook is het mogelijk om droogpakhandschoenen te plaatsen met een ringsysteem. Door middel van dit ringsysteem zijn de handschoenen eenvoudig los te maken van het droogpak.
Zijn de handschoenen aan vervanging toe? Dan kunnen deze vervangen worden door nieuwe handschoenen. Plaatsen van een nieuw ringsysteem is niet nodig. Daardoor kunnen de handschoenen gewoon aan de waterkant gewisseld worden. Plaatsing van diverse typen handschoen (dikker, dunner etc) en handschoenen in een andere maat is zo zeer eenvoudig te regelen.

antares droogpak handschoenen

Polsseal Repareren

Zit er een klein scheurtje of gaatje in je polsseal? Afhankelijk van omvang en locatie is het repareren van de seals dan vaak prima mogelijk.

Als slijtage de oorzaak is, beoordelen wij eerst de staat van de seals, manchetten en het trilaminaat/neopreen en de naden van het droogpak. Als de staat van het droogpak verder op orde is, dan kunnen wij de polsseals repareren. Wij voeren deze controle uit omdat als slijtage de oorzaak is, de kans bestaat dat er snel lekkages op andere plaatsen zullen volgen of al aanwezig zijn. Soms is vervangen een betere aanpak dan repareren: uiteindelijk scheelt dit veel kosten en gedoe. Je kunt weer voor langere tijd vooruit. Mochten wij het vervangen van de polsseal(s) een betere optie vinden, dan nemen we altijd eerst contact met je op over onze beoordeling en ons advies. De keuze tussen repareren of vervangen is aan jou.

droogpak polsseals vervangen

Meer over: